Skoči na vsebino
Home » Zakaj so chia semena tako priljubljena?

Zakaj so chia semena tako priljubljena?

Chia semena so izjemno majhna, a imajo toliko večjo moč. Pridobivajo se iz Chie – to je cvetoča rastlina, ki izhaja iz Mehike ter Gvatemale. Zapisi iz preteklosti kažejo na to, da naj bi semena chia gojili že Azteki. Pri nas je rastlina v zadnjem času postala veliko odkritje zaradi izjemno hranljivih semen.

Chia se torej goji predvsem zaradi semen. Ta so izjemno bogata z omega 3 maščobnimi kislinami. Obenem vsebujejo še beljakovine ter prehranske vlaknine. Še zlasti pa je treba izpostaviti vsebnost mangana, kalcija, kalija, natrija ter fosforja.

Zanimive primerjave vsebnosti chia semen z drugimi živili

Zanimivo je pogledati primerjave vsebnosti chia semen z nekaterimi drugimi vrstami živil. 100 gramov semen chia vsebuje približno toliko omega 3 maščobnih kislin kot kilogram lososa. 100 gramov semen vsebuje toliko magnezija kot dober kilogram mandljev. 100 gramov chia semen vsebuje toliko vlaknin kot 350 gramov otrobov.

Ena od ključnih pozitivnih lastnosti tovrstnih semen je tudi njihov izjemno blagi okus. Posledično jih lahko veliko lažje prekrijemo z okusom drugih sestavin obroka.

zdrav-zajtrk

Vsestransko uporabna

Ker se chia semena lahko uživajo tako surova kot pri peki, so še toliko bolj vsestransko uporabna. Surova semena lahko uporabljate zmleta ali pa namočena v vodi, s čimer semena pridobijo želatinast značaj. Namočena v vodi najpogosteje uživajo v Mehiki, od koder semena izhajajo.

S semeni lahko pripravljate tudi tople jedi. Kljub temu pa je dobro vedeti, da je večji izkoristek njenih lastnosti dosežen z uživanjem termično neobdelanih semen. Ta namreč ohranijo vse svoje hranilne snovi.

Kako najhitreje obogatiti običajni obrok

Chia semena se zelo pogosto potresejo kar čez običajno hrano. Daste jih lahko v kosmiče, jogurt, sokove, preko solat, že pripravljenih jedi ter podobno. Na takšen način lahko povsem običajni obrok v hipu obogatite z beljakovinami, minerali, omega 3 maščobnimi kislinami. Obenem pa nikakor ne vplivate na premočen okus same jedi.

Zanimiv podatek je tudi ta, da se chia semena lahko tudi kali. Kalčki so izjemno uporabni – podobno kot drugi tipi kalčkov.

Dobrodošla pomoč chia semen

Chia semena nam lahko pomagajo pri izgubi telesne teže, pri uravnavanju prebave, pri hidraciji, vrnitvi energije ob rekreaciji, nadzoru krvnega sladkorja, podpori mišicam in drugim sistemom v telesu, podpori srčno-žilnemu sistemu, uravnavanju holesterola, sklepih, očeh.

Semena chia ne vsebujejo glutena ter imajo nizko vsebnost glikemičnega indeksa. Ena od pozitivnih lastnosti semen je tudi ta, da so pridelana pod ekološkim certifikatom. Kljub temu pa pred nakupom vedno preverite, ali to drži.

zdrav obrok

Priporočen dnevni vnos

Na dan lahko zaužijete do 3 čajne žličke semen chia. Pri tem bodite čim izvirnejši. V hrano chia semena vključujte tako, da jo boste z njimi čim bolje popestrili. Uživate jih lahko že zjutraj, na primer v jogurtu ali pa svojem najljubšem smutiju.

Najučinkoviteje pa bodo semena delovala tedaj, kadar jih boste pred uporabo za vsaj 10 minut namočili. Še bolje pa je, če semena namočite kar čez noč in jih uporabite šele naslednji dan. Na spletu lahko najdete številne okusne recepte, kjer so med sestavinami vključena tudi semena chia. Preverite ter preizkusite moč teh majhnih semen.