Skoči na vsebino
Home » Pozitivni učinki olivnega olja

Pozitivni učinki olivnega olja

Olivno olje velja za starodavno živilo, ki je izjemno vsestransko in koristno za naše telo, tako navzven kot tudi navznoter. Nekateri trdijo, da podaljšuje življenje. Sicer pa je znano, da ljudje v mediteranskem okolju s sledenjem mediteranske prehrane, kamor se vključuje tudi tovrstno olje, res živijo dlje časa. A pri izbiri takšne vrste olja je treba paziti, da izberemo pravo. Strokovnjaki nas opozarjajo, da je edina prava vrsta deviško oljčno olje, ki je bogato s polifenoli. Ti pa so poznani kot izjemno dragocena sestavina prav vsake zdrave prehrane, s katero se veliko ljudi učinkovito bori proti starostnim boleznim, kot so na primer bolezni srca ter visok krvni tlak.

Olivno olje naj bi preprečevalo tudi kap. V svojo prehrano zato vključujte večje količine tovrstnega olja. Nekatere študije celo dokazujejo, da redna uporaba kakovostnega olja iz oliv zmanjša tveganje za možgansko kap za kar 41 %.

Olivno olje za dobro zdravje srca in boljši holesterol

Vsekakor ima uporaba takšnega olja tudi ugoden učinek na kardiovaskularni sistem. Mononenasičene maščobne kisline, ki se nahajajo v njem, namreč spodbudijo močan ritem srca. Obenem olje zmanjšuje tudi tveganje za srčno-žilne bolezni. A kot smo že omenili, pazite na to, da vedno uporabljate le ekstra devično oljčno olje.

Oljčno olje je dobro tudi zaradi učinkovitega zmanjševanja holesterola, ki maši naše arterije. Raziskave so pokazale, da so osebe, ki so uživale hrano Sredozemlja, bogato z oljčnim oljem, imele veliko boljšo raven dobrega HDL holesterola. Ta pomaga pri odstranjevanju slabega LDL holesterola.

olje-iz-slovenskih-oliv

Za gladke lase ter izboljšanje aken

Vsekakor pa se prednosti olja iz oljk kažejo tudi na področju lepote oziroma kozmetike. Takšna vrsta olja je odlični naravni balzam za suhe lase. Vmasirate si ga lahko direktno v konice las ali pa ga nekaj žlic dodate kar v šampon. To v veliki meri odlično pripomore k mehčanju pa tudi h krepitvi las.

Uporaba olja dobro vpliva tudi na samo kožo. Uporabite ga lahko kot nadomestilo za odstranjevalce ličil. Še posebej dobro odstranjuje ličila na osnovi olja. Obenem lahko uspešno odstranjuje tudi prekomerne količne loja, še posebej pri izrazito mastni koži. Posledično se s tem preprečuje nastanek aken ter mozoljev.

Olivno olje uravnava krvni sladkor

Z uporabo olivnega olja lahko zmanjšate vnetja v telesu. Olje namreč vsebuje polifenole, ki delujejo protivnetno. Delujejo podobno kot ibuprofen. Medtem ko slednjega ni dobro uživati na dolgi rok, olivno olje lahko za dobro preventivo uživate prav vsak dan.

Redna uporaba oljčnega olja dobro zmanjšuje tudi raven sladkorja v krvi po vsakem obroku. Ker je ekstra deviško oljčno olje izjemno bogato z antioksidanti, lahko zmanjšujete oksidativni stres, posledično pa zmanjšate še tveganje za zaplete diabetesa.

olive

Olje za vlaženje kože

Olivno olje lahko uporabite kot super pomirjajočo sestavin za masko obraza za suho kožo. V tem primeru je še posebej koristno zaradi visoke vsebnosti vitamina E, polifenolov ter fitosterolov. Vse omenjeno deluje kot antioksidanti in kot protivnetna sredstva.

Znanstveniki so uspeli dokazati tudi to, da olivno olje lahko zelo pomaga pri Alzheimerjevi bolezni. Redna uporaba lahko zelo dobro učinkuje na spomin in na učenje. Tovrstno olje namreč možganska tkiva odlično ščiti pred strupenimi snovmi, za katere pa se domneva, da povzročajo omenjeno bolezen.