Skoči na vsebino
Home » Kalcinacija ramenskega sklepa

Kalcinacija ramenskega sklepa

Za bolečinami v ramenskem sklepu toži veliko ljudi, a mnogo je takšnih, ki ne pomislijo, da je morebitni vzrok za njihove težave kalcinacija. Če vas ob premikanju rok ali ležanju na rami ves čas spremlja bolečina in med gibanjem težko dvignete roko, potem utegne biti vzrok nabiranje kalcija.

Poleg bolečine je pogosto prizadeta tudi gibljivost, najpogosteje ramenskega sklepa. To povzroča kar nekaj nevšečnosti, saj marsikoga takšna težava spremlja tudi v poklicni karieri. Vprašanje je, kaj storiti v tem primeru?

Pojav kalcinacije

Strokovnjaki točnega razloga za pojav kalcinacije še ne poznajo. Je pa znano, da težava pogosteje nastane zaradi obrabe, še posebno pri ljudeh, ki opravljajo ponavljajoče se gibe, kot so dvigovanja, prenašanja, delo za računalnikom in pri tistih, ki so utrpeli poškodbe. Najpogosteje kalcinacija nastane na območju kit rotatorne manšete in v drugih mehkih tkivih v ramenskem predelu.

Marsikdo pomisli, da je beseda kalcinacija povezana s prehrano oziroma vnosom kalcija. Vendar temu ni tako, marveč se pojavi zaradi ponavljajočih se preobremenitev, vnetij, poškodb in degenerativnih sprememb. Mišično tkivo se zaradi obrabe začne nadomeščati z vezivnim. Posledično temu pride do odlaganja kalcija v kitah oziroma v mehkih delih okoli sklepa. V ramenskem sklepu so mišice povezane med dvema kostema in tu so mehanske obrabe zaradi obremenitev pogostejše, prav tako tudi kalcinacije.

Odvisna od številnih dejavnikov tveganja

Zdravniki zagotovo ne morejo trditi, zakaj so nekateri ljudje bolj nagnjeni h kalcinaciji in drugi manj. Je pa znano, da se ta težava pogosteje pojavi pri odraslih starih med 40. in 60. letom ter pogosteje pri ženskah kot pri moških.

Nalaganje kalcija v naše telo je povezano z dejavniki, kot so staranje, poškodbe kit, pomanjkanje kisika v kitah, genetika nenormalna aktivnost ščitnice, nenormalna rast celic, presnovne bolezni in kemikalije, ki jih telo proizvaja za boj proti vnetjem.

Je kalcinacijo možno preprečiti?

Pojav kalcinacije težko popolnoma preprečite. Največ kar lahko storite v preventivne namene je, da pazite, kako premikate in obremenjujete roke. Pomembno je, da ramenskega sklepa ne poškodujete in v njem mišic ne natrgate. Gibi, ki jih strokovnjaki za ramenski obroč odsvetujejo, so vsa odročenja in zaročenja. Ta lahko vodijo v preobremenitev in če se stopnjujejo, lahko pride do vnetja mišic in tkiv na kosti ter natrganja mišic. Če tega ne zdravite, temu sledi še kalcinacija.

Pogosto za bolečinami v ramenskem sklepu tožite tisti, ki opravljate dela višje od prsnega koša. Ker prihaja do stalnih obremenitev v ramenih, je kalcinacija pogosto neizogibna. Zato te težave rešujete s protibolečinskimi zdravili ali drugimi terapijami, a najuspešnejša terapija je zagotovo preventiva, torej delo, ki je nižje od prsnega koša.

Zdravljenje kalcinacije

Ko se vam pojavi kalcinacija in ste zanjo izvedeli na pregledu, z zdravnikom poiščeta učinkovito terapijo, sprva takšno na kratki rok in kasneje na dolgi rok. Kar sprva sami lahko storite je, da si večkrat na dan pomagate s hlajenjem bolečega dela in z ledenimi oblogami masirate tam, kjer je bolečina najhujša.

Težave zaradi kalcinacije lahko lajšate s protibolečinskimi zdravili, analgetiki ali protivnetnimi zdravili, z lokalnim protivnetnim zdravljenjem, s terapijo globinskih, udarnih valov, blokado ter artroskopsko operacijo. Pred najustreznejšo terapijo, vas bo zdravnik napotil na rentgensko slikanje in ultrazvočni pregled, ki bosta pokazala, kje in kakšna je kalcinacija, kako poteka vnetni proces na mehkih tkivih, morebitno prisotnost tekočine, razdraženost in natrganost kite,…

Terapije

Za zdravljenje kalcinacije se poleg zdravil uporabljajo še fizikalne terapije. Med najpogostejše štejemo ultrazvočno sevanje, terapijo z udarnimi valovi in s fizioterapijo. Zunaj telesna terapija z udarnimi valovi vključuje napravo, ki povzroči mehanske udarce na rami oz. blizu mesta, kjer se kopiči kalcij. Ti sunki razgradijo usedline. Terapija je uspešnejša, če se izvaja enkrat tedensko s pogostimi pretresi. Podobno deluje tudi terapija z radialnimi udarnimi valovi, ki povzroča nizko do srednje energijske sunke na mestu kopičenja kalcija.

Če je terapija z udarnimi valovi boleča, pa je popolnoma neboleč terapevtski ultrazvok. S to napravo zdravnik usmerja visokofrekvenčni zvočni val na mesto, kjer se je kalcij nabral in ga poskusi čimbolj razgraditi. Ena zadnjih rešitev kalcinacije je zagotovo operacija. Gre za minimalno invaziven poseg, kjer preko drobnega reza odstranijo kalcinacijo. Ponavadi sta poseg in rehabilitacija izjemno uspešna in bolnik po okrevanju ne čuti nobenih posledic.