Skoči na vsebino
Home » Zakaj se uporablja hemogram?

Zakaj se uporablja hemogram?

Kadar pride do kakršnihkoli zdravstvenih težav, so laboratorijske preiskave krvi prve diagnostične preiskave, na katere nas napoti zdravnik. Glavni razlog za to je, ker je laboratorijska krvna slika ozrioma hemogram diagnostičen postopek, s katerim dobimo natančen vpogled v procese, ki se odvijajo v našem telesu.

Na podlagi rezultatov hemograma zdravnik ugotovi, ali se v našem organizmu odvija bolezensko stanje, predvsem pa je to eden od postopkov, ki je ključnega pomena za postavitev diagnoze. Lahko rečemo, da je hemogram prvi korak k zdravljenju marsikatere bolezni.

krvne-celice

Podatki o številu krvnih celic na liter krvi

Hemogram je sestavljen glede na vrsto celic, ki tvorijo našo kri. Na podlagi preiskave dobimo podatke o številu belih krvničk ali levkocitov, rdečih krvničk ali eritrocitov in krvnih ploščic ali trombocitov. Pri tem je dobro vedeti, da levkoviti varujejo telo pred okužbami in tujimi beljakovinami, eritrociti vsebujejo hemoglobin in oskrbujejo telo s kisikom, trombociti pa so ključnega pomena pri strjevanju krvi.

Vsi parametri so podani v številu krvnih celic na liter krvi. Poleg določanja posameznih celičnih vrst krvne slike, se v sklopu hemograma opravi tudi sedimentacija, s katero se določi hitrost spontanega sesedanja eritroscitov. Zdravnik pa lahko po potrebi naroči tudi biokemjske analize krvi. V tem primeru nam hemogram prikaže tudi podatke o koncentraciji glukoze, hoesterolov, C-reaktivnega proteina, jetrne teste, teste delovanja ledvic in druge analize, ki so specifične na posamezno bolezen.

Kaj pomeni odstopanje od referenčnih vrednosti?

Manjše spremembe v krvni sliki so sicer največkrat predhodnega značaja in ne pomenijo resnejših težav. Na drugi strani pa so lahko odraz blagega vnetja ali kroničnih težav. Zato je ključnega pomena poznavanje posameznih referenčnih vrednosti, znotraj katerih je naša krvna slika še vedno v mejah normale. Če pa nam hemogram prikaže odstopanja, je to prvi znak za ukrepanje.

In v katerih situacijah je potrebno biti še posebej pozoren? Če hemogram pokaže zmanjšane vrednosti eritricitov, potem je to znak za anemijo ali slabokrvnost, povišano število pa je lahko nevarno za nastajanje krvnih strdkov. Podobna je situacija z belimi krvničkami. Njihovo visoko število je odraz aktivne obrambe proti aktivnim povzročiteljem bolezni, znižanje nihove vrednosti pa so ogrožujoče, saj ne morejo zagotavljati obrambe proti vsem bakterijam in parazitom. Kadar so zvišane vrednosti trombocitov, potem je to lahko posledica kroničnih in akutnih obolenj, rakavih bolezni in krvavitev različnega izvora, znižane vrednosti pa so posledica različnih okužb.

kri

Pravilen odvzem krvi

Da pa lahko s hemogramom dobimo prave podatke, je potrebno poskrbeti za pravilen odvzem vzorca krvi. Najpogosteje je ta odvzet iz venske krvi, za določene preiskave pa zadošča tudi vzorec kapilarne krvi. Odvzem krvi iz ven je najpogosteje iz površinske vene v komolčnem pregibu roke, za odvzem vzorca kapilarne krvi pa se naredi vbod na blazinicah prsta na roki.

To pa ni edini pomemben dejavnik, ki vpliva na hemogram. Prav tako se priporoča, da je odvzem večine krvnih vzorcev na tešč. Znano je, da zaužitje določenih zdravil ali pa hrane bogate z maščobami in beljakovinami lahko močno vpliva na končne rezultate, prav tako pa tudi kajenje ali uživanje alkohola. To pomeni, da najmanj 5 do 6 ur pred odvzemom krvi ne jemo ali pijemo karkoli drugega razen vode. Pri odvzemu je pomembno tudi, da smo dovolj umirjeni, zato je najboljši čas za odvzem med sedmo in deveto uro zjutraj.

Čas izdelave hemograma

Za hemogram se pri odraslih praviloma odvzame 4 ml venske krvi. Izvid se običajno izdela v 20 do 30 minutah, če ni nobenih posebnosti ali ponovitev analiz. Te se običajno opravijo takrat, ko so vrednosti patološke, in če se je rezultat enak, se izvede tudi ročni krvni razmaz, ki se ga opravi z mikroskopom. V takšnih situacijah celoten postopek lahko traja 2 uri.

Kot smo že zapisali, se za hemogram najpogosteje odličjo zdravniki, ki svoje paciente napotijo na krvno analizo, da na ta način odkrijejo vzroke morebitne bolezni. Seveda pa se zanj lahko odličimo kadarkoli tudi samoplačniško. Ljudje se za to možnost najpogosteje odločijo takrat, ko je osebni zdravnik nedostopen, kadar bi želeli hitreje priti do določenih izvidov ali ob povratku s potovanj po eksotičnih deželah. Ne glede na to, pa je ključnega pomena, da hemogram interpretira le zdravnik.