Skoči na vsebino
Home » Rabeljsko jezero

Rabeljsko jezero

Če ste v prostem času s svojimi najbližjimi radi aktivni, zagotovo sproti planirate tudi mikavne izlete. Morda vam je dobrih idej že zmanjkalo. Poznate Rabeljsko jezero? Če ne, smo vam ravnokar postregli z odlično idejo, kam se odpraviti na naslednji aktivni družinski izlet.

Rabeljsko jezero ali Lago del Predil je izjemno mikaven postanek med potjo do mogočnih gora. Jezero je še toliko bolj zanimivo, ker ga obdaja prelepa narava, vrhovi in mogočni gozdovi. Hrabri kopalci se poleti v jezeru lahko ohladijo.

Postojanka na poti v dolino Soče

Rabeljsko jezero je del občine Trbiž. Leži v Italiji, blizu slovenske meje. Jezero velja za pogosto postojanko na poti v dolino reke Soče. Jezero leži na višini 959 metrov nadmorske višine ter je ledeniškega izvora. Njegova dolžina je 1400 metrov,  širino meri do 400 metrov. Največja globina je 35 metrov.

Odhod do Rabeljskega jezera do Ljubljane

Razdalja med Ljubljano in Rabeljskim jezerom je 111 kilometrov. Čas vožnje je približno uro in pol. Iz Ljubljane se peljete po gorenjski avtocesti, ki jo zapustite na izvozu Jesenice zahod, Kranjska Gora. Nato se peljete mimo Kranjske Gore do mejnega prehoda Rateče, naprej do Italije. Ko prispete v Trbiž, greste levo v smeri Bovca. Iz Trbiža do jezera je le še 7 kilometrov vožnje.

Odhod do Rabeljskega jezera do Maribora

Razdalja med Mariborom in Rabeljskim jezerom je 207 kilometrov. To je približno dve dobri uri in pol vožnje. Najhitrejša ter najkrajša pot je pot preko Avstrije. Peljete se lahko po Dravski dolini do mejnega prehoda Vič, pri Dravogradu. Ko pridete v Avstrijo, se peljite v smeri Celovca. Na avtocesto se priključite pri Griffnu. Nato se peljete mimo Beljaka, v smeri Italije. Potem sledite samo še oznakam Trbiž oziroma Tarvisio. Ko prispete do tja, pot nadaljujte v smeri proti Bovcu. Iz Trbiža do jezera je samo še 7 kilometrov vožnje.

Idealno jezero za otroke

Rabeljsko jezero je odlična izbira za vse družine z nekoliko mlajšimi otroki. Ponuja namreč odlične priložnosti, kot so na primer kopanje, sprehajanje, vožnja s kajaki, kanuji, supi ter podobno. Tudi gostinska ponudba je zelo bogata.

Čeprav ima voda v jezeru poleti le okoli 15 stopinj, je jezero za mnoge zelo prijetna osvežitev. Tudi otroci z velikim veseljem čofotajo v njem ali pa se ob njem vsaj igrajo ter zabavajo. Sprehod ob jezeru ponuja lepe razglede in naravo. Ob jezeru je prav tako možno najeti supe, kajake, kanuje. Sicer pa s seboj lahko prinesete tudi svojo napravo in nadvse uživate v veslanju po jezeru. V poletnem mesecu so ob jezeru praviloma postavljena tudi otroška igrala. Vmes pa morate nujno obiskati priljubljen lokal z odlično gostinsko ponudbo.

Izlet kot se šika

Rabeljsko jezero je torej odlična priložnost za izlet, ki ga ne boste pozabili kar tako. Sploh pa ne vaši otroci, ki se ne bodo razveselili samo lepega jezera, temveč vsega, kar se nahaja v neposredni bližini. Če se le da, jezero obiščite v poletnem času, saj je tedaj veliko več priložnosti za igro, ne nazadnje tudi za čofotanje v ali ob vodi.