Skoči na vsebino
Home » V Tasmaniji poznajo štiri letne čase

V Tasmaniji poznajo štiri letne čase

Tasmanija je po velikosti 26. največji otok na svetu. Nekateri ji rečejo tudi otrok jabolk. Pred več kot 10 000 leti je veljala za del avstralske celine. Kasneje pa jo je dviganje morske gladine povsem odrezalo od Avstralije. Od nje je sedaj odmaknjena približno 250 kilometrov. Skoraj polovica Tasmanije leži v naravnih rezervatih, parkih ter krajih, ki so zaščiteni kot naravna dediščina. Okrog nje se razprostira še drugih 334 otokov.

Zanimivo pa je, da Tasmanija pozna štiri letne čase. Najhladnejše obdobje je na otoku med majem in avgustom, najtopleje pa je med decembrom in marcem.

Štiri geografska področja Tasmanije

Tasmanija se deli na štiri geografska področja, in sicer na severozahod, severovzhod, jugozahod in jugovzhod. Prvi področje je najbolj poznano po pristanišču Davenport, drugo po prečudovitih plažah, tretje po številnih rekah in zadnje po najstarejšem naselju na otoku.

Glavno mesto Tasmanije je mesto Hobart, ki ima približno 210 000 prebivalcev. Mesto je bilo ustanovljeno pred več kot 200 leti kot prvo oporišče za izgnane kriminalce iz Anglije, z Walesa in Irske. V mestu je v ospredju kolonialna arhitektura, ki vključuje številne parke ter drevorede lip. Mesto je po svetu poznano kot eno od najbolj ležernih.

Kdo ali kaj so tasmanski vragi

Tasmanija slovi tudi po tasmanskih vragih. To so največji mesojedi vretenčarji. Dosežejo velikost majhnega psa. Živijo le še v Tasmaniji. Lahko ulovijo plen v velikosti manjšega kenguruja. Samo ime pa so dobili zaradi izjemno glasnega vreščanja. Tega oddajajo zlasti pri boju za hrano. Sicer pa imajo značilno črno dlako. Zaradi napadalne poze lahko jasno vidimo tudi njihove čekane.

Kaj lahko počnete v Tasmaniji

Tasmanija je mikavna tudi za oddih. Na otroku lahko počnete zelo veliko stvari. Greste lahko na izlet na vrh visoke gore Mt. Wellington, od koder boste imeli prečudoviti razgled. Obiščete lahko najstarejšo avstralsko pivovarno. Mikaven je sprehod po eni od najlepših plaž na svetu – Wineglass Bay. Možno je igranje golfa med ovcami na najstarejšem avstralskem golfišču – Ratho.

Še posebej med božičem in novim letom se vam splača obiskati glavno mesto, ogledate si lahko tekmovanja v jadranju med Sydneyem in Hobartom. Nikakor ne smete izpustiti zgodovinske točke po imenu Port Arthur. Zanimiv je tudi ogled Tasmanian Devil Parka. Poleg drugih vrst živali boste priča simbolu tega otoka – tasmanskemu vragu. Ne nazadnje si lahko ogledate še 152-metrski vulkan The Nut.

Prvi prebivalci Tasmanije

Tasmanski aborigini so bili pred več kot 35 000 leti prvi prebivalci Tasmanije. Leta 1803 – ob nastanku prve britanske kolonije – je na otroku živelo med 5000 do 10 000 domorodcev.

Do leta 1833 je na otroku ostalo le še 300. Vzrok je bila neodpornost proti evropskim boleznim, pa tudi vojna s priseljenci in ne nazadnje še incesti. Večji del so jih preselili na Flinderjeve otoke. Leta 1905 je na glavnem otroku umrla še zadnja polnokrvna tasmanska aboriginka.

Kdo je odkril Tasmanijo?

Tasmanija je bila odkrita pod okriljem Abela Tasmana. Na otrok je priplul leta 1624. Otrok je najprej poimenoval po sponzorju samega potovanja – Antoniu van Diemenu. Sicer pa se Tasman na otroku ni zadržal prav dolgo.