Skoči na vsebino
Home » Do slapu Peričnik peš ali s kolesom

Do slapu Peričnik peš ali s kolesom

Slap Peričnik je eden od najbolj znanih slapov pri nas pa tudi po svetu. Do njega lahko pridete po označeni poti iz Mojstrane. Prihod je možen s kolesom ali peš. Sicer pa je Peričnik zaščiten kot naravna dediščina. V preteklosti je bilo namreč kar nekaj idej o izrabi moči njegove vode za pridobivanje električne energije.

Znano je, da je slap Peričnik nekaj časa tekel dvopramensko. Nad spodnjim delom slapu se je namreč zamašila struga. Dandanes je takšen pojav možen samo ob največjih nalivih. Ima pa slab izjemno prednost: pod njim se namreč lahko tudi sprehodite. Le redkokateri slap na svetu vam ponuja takšno možnost, da lahko greste za slap.

Višina slapu Peričnik

Slap Peričnik je visok 52 metrov. Od koče pri Peričniku do slapu je le slabih deset minut hoje. Če obiskovalec želi iti pod slapom, mora biti zelo previden, saj je teren spolzek in moker. Prav tako je možen vzpon k gornjemu delu slapu in še kam drugam. Možnosti za sprehajanje in občudovanje naravnih znamenitosti v tem predelu je veliko.

Zimski obisk Peričnika

Slap se vam splača obiskati tudi v zimskem času. Ledene sveče, ki visijo s slapu, jemljejo dih. V tem času pa se nikakor ne priporoča hoja pod slapom. Sveče se namreč topijo in padajo na tla, kar je nevarno. Veliko bolje je, če ga občudujete in slikate samo od daleč.

Pozimi se vam splača obiskati še sotesko Mlačco, ki se nahaja ne daleč stran od slapu. Je majhna ter idilična. Še najbolj poznana je po živih jaslicah ter ledenem plezanju. Ključna razlika med Peričnikom in sotesko je ta, da je slap ustvarila narava, sotesko pa človek z veliko truda. Sicer pa se splača obe znamenitosti obiskati tudi poleti. V tem času je slap Peričnik lahko izjemno prijetna osvežitev. Pozimi pa ponuja nepozabne impresivna doživetja.

Okrepčilo v koči pri Peričniku

Ko boste obiskali slap Peričnik in še kaj naokoli, se ne pozabite ustaviti v koči, ki leži nekaj minut stran od naravne znamenitosti. V koči vas bosta zagotovo pričakali vrhunska atmosfera ter nadvse prijazna postrežba. Prostor je odprt od konca aprila do konca novembra. Iz Mojstrane do koče je približno 4 kilometre dolga pot, ki jo lahko prehodite skupaj s svojo družino. Pot se vije ob prelepi reki Bistrici. Sicer pa do nje lahko pridete tudi z avtom in parkirate na 30 razpoložljivih mestih.

Prijazno osebje vam ponuja okusne planinske jedi. Obiskovalci se najraje posladkajo z odličnim domačim zavitkom ter sladoledom. Obisk koče pri Peričniku je zlasti mikaven v vročih poletnih dneh, saj reka Bistrica ponuja izjemno ohladitev in svežino.

Enkratna ideja za družinski izlet

Slap Peričnik in okolica torej ponujata izjemne priložnosti, ki so mikavne tako za posameznike, pare in ne nazadnje cele družine. Čeprav vam najspektakularnejšo podobo slap ponuja pozimi, se ga enako splača obiskati tudi poleti. Še najbolje pa bo, če se boste v dobri družbi do njega odpravili kar v vseh letnih časih. Tako boste lahko kar sami ocenili, kdaj slap Peričnik kaže daleč najlepšo podobo.