Skoči na vsebino
Home » Šipek za odlično krepitev imunskega sistema

Šipek za odlično krepitev imunskega sistema

Ne glede na to, ali ste si šipek nabrali sami ali pa ste si ga kupili v kateri od specializiranih prodajaln, lahko iz njega pripravite odličen čaj. Ta vrsta čaja je namreč še posebej priporočljiva za učinkovito krepitev imunskega sistema. Šipek je namreč izjemno bogat vir vitaminov ter mineralov.

V šipku se skrivajo tudi številne skupine zelo pomembnih antioksidantov. Ti pa so pomembni za preprečevanje škode, ki jo lahko v telesu povzročajo prosti radikali. Redno pitje čaja iz šipka je torej odličen ukrep za zmanjševanje tveganja za številna kronična obolenja, ki so praviloma posledica oksidativnega stresa.

Pripomore k boljši prekrvavitvi

Verjetno ste tako kot mnogi mnenja, da se železo nahaja le v živilih živalskega izvora. To pa vsekakor še zdaleč ne drži. Precej železa se namreč nahaja tudi v številnih vrstah rastlin. Odličen vir železa je tudi šipek. To pomeni, da lahko odlično pomaga pri preprečevanju slabokrvnosti oziroma anemije. Prav tako je izjemno koristen za izboljšanje prekrvavitve. Ravno železo je namreč tista snov, ki jo zelo potrebuje za oskrbo vseh celic s kisikom.

Sicer pa se šipek odlično obnese tudi v vlogi blagega odvajala. V njem se namreč nahaja precej pektina, ki pomaga pri izboljšanju prebavnih težav. Nekateri so mnenja, da je šipek celo naravno odvajalo. Sam učinek je v primerjavi z odvajali veliko bolj blag, vendar to še ne pomeni tudi veliko manj nezaželenih stranskih simptomov.

šipek

Primeren tudi za diabetike

Poleg že omenjenih izjemno ugodnih učinkov na naše zdravje, pa je treba omeniti še to, da šipek lahko nekoliko znižuje raven sladkorja v krvi. Čaj iz njega je torej lahko zelo koristen tudi za vse tiste, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo.

Če imate težave s povišanim holesterolom, med boljše pripravke za pomoč zagotovo sodi šipkov čaj. S pitjem tovrstnega čaja lahko precej zmanjšate nevarnost za resnejša srčno-žilna obolenja.

Odličen za krepitev imunskega sistema

Ker šipek pomaga tudi pri krepitvi imunskega sistema, je še posebej dragocen za uporabo v zimskih mesecih. Tovrstno živilo namreč vsebuje impresivne količine vitamina C. Za omenjeni vitamin pa velja, da aktivira bele krvničke, ki so eden od glavnih elementov imunske obrambe v našem telesu. Lahko torej rečemo, da je šipkov čaj odlična preventiva za preprečevanje prehladov pa tudi virusov.

In čeprav ste morda že zboleli, vsekakor ni prepozno za pitje tovrstnega čaja. Pitje večje količine čaja iz šipka namreč lahko kar precej skrajša čas okrevanja.

šipek-je-odličen-čaj

Plodovi šipka

Šipkovi plodovi, ki jih uporabljamo za lajšanje že omenjenih zdravstvenih težav, se navadno nabirajo septembra. Nato se jih ustrezno posuši. Pred tem pa jih je treba še razrezati, očistiti semena ter z njih temeljito sprati belkaste laske.

Posušeni plodovi šipka imajo izjemno prijeten aromatičen vonj po sadju ter kiselkast, morda nekoliko trpek okus. Bogati so s C vitaminom, vitaminom B2, pektini, citronsko ter jabolčno kislino in čreslovinami. Prav tako vključujejo tudi proantocianidine, ki v resnici delujejo tako kot antioksidanti.