Skoči na vsebino
Home » Značilnosti sociopata

Značilnosti sociopata

Na kratko bi lahko dejali, da je sociopat oseba brez kakršne koli vesti in ji je mar izključno samo za lastne potrebe. Druge osebe izkorišča in so sredstvo za doseganje njenih ciljev. Sicer pa je sociopat na prvi vtis praviloma izjemno očarljiva oseba, izjemno vešča v manipuliranju. Nima vesti, sočutja, občutkov krivde ter kesanja za družbeno neprilagojeno vedenje. Ima izjemno veliko željo po moči.

Strokovnjaki trdijo, da je v populaciji približno 4 procente sociopatov. Torej je sociopat lahko ena od 25 oseb. Tipične značilnosti sociopata so tudi neuspešno prilagajanje družbenim normam, spoštovanju zakonov, impulzivnost, laganje, agresivnost, manipulativnost, pomanjkanje obžalovanja in empatije. Norost brez očitne blaznosti je ena od prvih oznak za sociopata na sploh.

kaj-je-sociopat

Brez interesa za čustveno povezovanje

Sociopat praviloma nima zanimanja za čustveno povezovanje z drugimi osebami. Čustva sicer lahko hlini, a jih v resnici ne zmore doživljati. Na videz je takšna oseba izjemno močna, površen šarm ji omogoča uspešno zapeljevanje drugih. Sprva je takšna oseba za drugega lahko izjemno zanimiva in celo zabavna, bolj kompleksna in spontana v primerjavi z drugimi. V tem primeru lahko govorimo o tako imenovani sociopatski karizmi, ki se slej ko prej izkaže za nenavadno.

Sociopat se razkriva tudi preko plitvosti čustev. Ko je površinska očarljivost popolnoma izčrpana, so njene zveze brez ljubezni, enostranske ter praviloma kratkotrajne. Ima večjo potrebo po stimulaciji, posledično se znajde v fizično, finančno, socialno in pravno tveganih okoliščinah. Izčrpava odnos, bančne račune, dosežke, samopodobo, mir druge osebe. In ko se soočimo s takšno osebo, je najbolje, da čim manj jemljemo osebno in se od takšne osebe oddaljimo čim dlje.

Vzroki za sociopatologijo

Antropologi menijo, da so vzroki za takšno stanje lahko raznovrstni pa tudi večplastni. Ob genetskih in družinskih razlogih strokovnjaki poudarjajo še družbene dejavnike. Zaradi razmer v času so lastnosti sociopata pri posameznih lahko samo še bolj poudarjene oziroma izražene. Pogosto so celo sprejemljive, posledično se jih niti ne problematizira.

V sodobni zahodni družbi za sociopate nismo dovolj občutljivi. Meja za asocialne lastnosti je namreč postala precej višja. Sociopatov torej niti ne zmoremo dovolj hitro prepoznati, dokler kot posamezniki tudi sami ne postanemo žrtve takšnih ljudi.

Soočanje s sociopatom

In kako se s sociopatom sploh soočiti?  Kaj če je sociopat naš sorodnik, prijatelj, sodelavec, znanec? Izjemno pomembno je spoznanje, da nekateri res nimajo vesti. Takšna oseba vas ne sme prepričati, da je človečnost napaka. Ko na primer pričenjate novo razmerje, uporabite pravilo trojk, ki se nanaša na obljube, zahteve in odgovornosti. Ena laž je lahko nesporazum, dve laži pomenita resno napako, tri laži pomenijo, da imate ob sebi lažnivca in prevaranta. Iz odnosa je v tem primeru potrebno izstopiti takoj, ko je to mogoče.

Vedno bodite sumničavi do čezmernega laskanja. Pohvale sicer prijajo, a le če so iskrene. Pogosto je pri sociopatih hvalisanje le del njihove manipulacije. Orodje sociopata je spletkarjenje. Nikakor si ne dovolite, da bi tekmovali z zapeljivim sociopatom. Ne želite si ga pridobiti na svojo stran, ne analizirajte ga, z njim se ni dobro niti šaliti. Če se boste spustili na njegovo raven, se boste avtomatsko odvrnili od tistega, kar je pomembno. Najboljši način zaščite pred sociopatom je ta, da se mu poskušate popolnoma izogniti. Kakršne koli stike vedno zavrnite. Edina metoda, ki deluje, je ta, da ga popolnoma izključite iz svojega življenja.