Skoči na vsebino
Home » Zaradi česa se pojavi spalna paraliza?

Zaradi česa se pojavi spalna paraliza?

Motnje spanja so neredko del našega življenja. Te se pojavijo tudi kot posledica stresa. Med mladimi in odraslimi je vse pogostejša tudi spalna paraliza. Ta se prvič lahko pojavi v adolescenci, najpogosteje pa med 20. in 30. letom starosti. Epizoda paralize praviloma traja le nekaj sekund ali minut.

Kljub temu da spalna paraliza življenjsko ni nevarna, je za večino ljudi precej neprijetna izkušnja. Pogosto se pojavi takoj za tem, ko zaspimo. Lahko se pojavi tudi, tik preden se zbudimo. Med paralizo smo popolnoma zavestni, a ohranjamo prostovoljno mišično paralizo. Ta je značilna za REM fazo spanja.

nespečnost

Simptomi spalne paralize

Najpogosteje so pri spalni paralizi vključene halucinacije. Te so lahko vizualne ali pa slušne, prav tako taktilne. Za vizualne je značilen pojav senc, luči, človeških ali pa živalskih oblik; za slušne so značilni glasovi, zvoki korakov; za taktilne pa občutek pritiska na prsni koš in zadušitev.

Znano je, da od 20 do 60 % odraslih oseb vsaj enkrat v življenju doživi spalno paralizo. Napadi se najverjetneje pojavijo, ko oseba takoj po spanju vstopi v REM fazo ter preskoči faze spanja, ki niso REM. Možni vzroki so tudi zaspanost, ležanje na hrbtu, odstopanje od običajnega ritma spanja, občutek stresa. Dokazano pa je, da se spalna paraliza pogosteje pojavlja v določenih družinah in pri bolnikih z narkolepsijo oziroma s čezmerno dnevno zaspanostjo. Čeprav je to lahko simptom duševne ali telesne bolezni, se pogosto pojavi tudi pri povsem zdravih osebah.

Koristni nasveti za preprečevanje spalne paralize

Prav posebne terapije za paralizo spanja ni. Kljub temu pa lahko vse motnje spanja preprečimo z dobro higieno spanja. Spanje mora nujno postati del udobne rutine. Prostor za spanje in počitek naj ne bo namenjen še drugim dejavnostim, v njem ne smejo biti televizor in druge podobne naprave.

Če se le da, je treba v posteljo odhajati vedno ob isti uri. Najprimerneje je po kakšni sproščujoči dejavnosti, po tuširanju, glasbi, molitvi, branju. Pred spanjem se je treba izogibati težki in mastni hrani. Prav tako s seznama zvečer črtajte alkohol, kofein in druga poživila. Tudi zjutraj vstajajte vedno ob isti uri. Obenem je treba poskrbeti še za zadostno telesno aktivnost, a ne neposredno pred spanjem. In če se le da, se izogibajte spanju v popoldanskem času.

Obisk zdravnika

Če je spalna paraliza skorajda že postala del vašega vsakdana oziroma noči, je najbolje, da se o tem osebno posvetujete s svojim zdravnikom. Takšna težava namreč v veliki meri lahko moti tako vaše fizično kot psihično zdravje. Zdravniku zaupajte prav vse simptome, ki vas spremljajo v času spalne paralize.

Preprostega odgovora na vprašanje, zakaj se pojavi spalna paraliza, torej ni. Vzrokov za pojav je lahko veliko. Ključne smo izpostavili. Za preventivo boste torej lahko dobro poskrbeli. Morda je za vašo spalno paralizo kriva kava, ki ste jo popili ne nekaj trenutkov prej, preden ste odšli v posteljo. Ali pa je za pojav kriv stres. V tem primeru poskrbite za to, da bo v vaše življenje prišlo čim manj stresa. Stres lahko učinkovito odženete že samo s kakšno preprosto nekajminutno vadbo.