Skoči na vsebino
Home » Vnetje trebušne slinovke

Vnetje trebušne slinovke

Trebušna slinavka je izjemno pomembna žleza podolgovate oblike, ki se nahaja za želodcem. Je ena izmed žlez z notranjim izločanjem, ki ima izjemno pomembno vlogo pri presnovnih procesih. Odgovorna je za izločanje insulina in glukagona ter izločanje nekaterih prebavnih encimov, ki sodelujejo pri uravnavanju prebave.

Običajno na trebušno slinavko ne pomislimo, dokler ne zbolimo. Med najbolj pogostimi boleznimi sodobnega časa, ki so povezane s trebušno slinavko, je sladkorna bolezen. Ob tem pa ne smemo pozabiti še na zelo pogosto vnetje trebušne slinavke oziroma pankreatitis.

Najpogostejši vzroki za vnetje trebušne slinavke

Kadar pride do vnetja trebušne klinike, se najprej vprašamo, zakaj do tega pride. Znano pa je, da so vzroki za vnetje trebušne slinavke zelo različni. Med najpogostejšimi pa so zagotovo žolčni kamni in alkohol, ki sta odgovorna za večino akutnih vnetij trebušne slinavke. Kadar je vnetje trebušne slinavke posledica žolčnega kamna, je to zaradi tega, ker se ta zagozdi v žolčevodu in ovira odtekanje žolča.

Vnetje trebušne slinavke pa je lahko tudi posledica prekomernega uživanja alkohola, pri čemer gre predvsem za vsakodnevno uživanje v daljšem časovnem obdobju. Med druge, ne tako pogoste vzroke vnetja, uvrščamo še rak trebušne slinavke, poškodbe žleze, zvišano vrednost maščob v krvi ali pa se vnete trebušne slinavke pojavi kot stranski učinek nekaterih zdravil. Med omembe vredne vzroke uvrščamo tudi dednost, v nekaterih primerih pa se vzrokov bolezni tudi ne odkrije.

Kako prepoznati vnetje trebušne slinavke?

Podobno kot pri ostalih boleznih povezanih z našo prebavo, tudi v primeru vnetja trebušne slinavke najpogosteje občutimo bolečino v predelu trebuha – v tem primeru gre za močno bolečino v zgornjem delu trebuha. Bolečino običajno spremlja tudi slabost in boleč hrbet. Omenjen težave so običajno izrazitejše po mastnem obroku ali po intenzivnejšem pitju alkohola, kadar pa je vnetje trebušne slinavke posledica žolčnih kamnov, se lahko pojavi tudi zlatenica.

Kadar opazimo omenjene težave, je najbolje obiskati osebnega zdravnika. Ta ob telesnem pregledu otipa napet trebuh, prav tako pa je občutljiv pritisk v žlički ali pod desnim rebrnim lokom. Zdravnik nas bo napotil tudi na klinične preiskave, ki bodo pokazale povišane vrednosti encimov trebušne slinavke v krvi, in na pregled z ultrazvokom. Z njim se ugotovi stanje žleze in se preveri, ali je vnetje trebušne slinavke posledica žolčnih kamnov.

Zdravljenje

Zavedati se je potrebno, da je vnetje trebušne slinavke huda bolezen, in jo je potrebno jemati zelo resno. Zato ob prvih simptomih obiščimo osebnega zdravnika, ki nas bo ob postavitvi diagnoze napotil v bolnišnico. Kadar je vnetje posledica žolčnih kamnov, se s posebno endoskopsko preiskavo odstrani kamne v žolčevodu in bolezen v nekaj dneh izzveni.

V vseh drugih primerih je zdravljenje podporno, pri čemer se bolnika posti in se mu z zdravili lajša bolečino. Zdravniki skušajo v tem premeru preprečiti odmrtje tkiva trebušne slinavke in drugih organov. Po prebolelem akutnem vnetju morajo bolniki še vedno hoditi na preglede, na katerih zdravnik ugotovi ali se vnetje trebušne slinavke umirja.

Dieta pri vnetju trebušne slinavke

Ker posebnega zdravila za vnetje trebušne slinavke ni, je edini učinkovit ukrep ustrezna dieta. V njej ni prostora za alkohol in maščobe, v akutni fazi pa se je priporočljivo izogibati tudi svežemu sadju, zelenjavi in vlakninam. Namesto tega je bolje izbrati kuhano in čim bolj sesekljano ali pasirano hrano.

Marsikdo se bo na tem mestu vprašal, koliko časa je potrebno upoštevati strogo dieto. Zdravniki odgovarjajo, da se je alkoholu in maščobam priporočljivo za vedno odreči, medtem, ko se sadje in zelenjava lahko vrneta na jedilnik, ko težave minejo. Pri tem moramo biti pozorni na to, da je svežega sadja čim manj, prav tako pa tudi trde zelenjave. Če pa se zanje le odločimo, je priporočljivo, da jih skuhamo do mehkega.

Možni zapleti

Kadar ne upoštevamo vseh omenjenih ukrepov, lahko akutno vnetje trebušne slinavke preide v kronično obliko. To pomeni, da je proces vnetja dolgotrajen in ponavljajoč, obstaja pa tudi verjetnost, da je večji del trebušne slinavke že propadel.

Kronični potek vnetja trebušne slinavke vodi v njeno odpoved. To pomeni, da je motena funkcija izločanja prebavnih encimov, prav tako pa pride do pomanjkanja inzulina, zaradi česar bolniki najprej dobijo sladkorno bolezen.