Skoči na vsebino
Home » Možni vzroki za nočno potenje

Možni vzroki za nočno potenje

Najpogosteje je nočno potenje posledica predebele odeje, previsoke temperature ali celo neustrezne pižame. V ozadju tega pa se lahko skrivajo tudi nekoliko resnejša zdravstvena stanja. Potenje je lahko na primer posledica fizioloških sprememb – nosečnost, menopavza, adolescenca.

Če je nočno potenje precej pogosta zadeva, je pomemben obisk pri zdravniku. Ta bo temeljito pregledal zdravstveno dokumentacijo, zastavil vprašanja povezana s težavo in ne nazadnje opravil še vse potrebne preiskave za določitev konkretnega vzroka za potenje med nočnim počitkom.

Preventiva pred nočnim potenjem

Če  vzrok za nočno potenje ni znan, si najprej lahko pomagate kar sami. Pomembno je, da v spalnem prostoru najprej nastavite ustrezno temperaturo zraka. Pižama, ki jo nosite ponoči, naj bo izdelana iz čim kakovostnejših materialov in naj se vam udobno prilega. Pred spanjem si privoščite mlačno ali hladno prho, nikakor ne vroče.

Pri roki imejte vrč s hladno pijačo oziroma vodo. Potenje je lahko povezano tudi z načinom prehranjevanja. Nekaj ur pred spanjem ne uživajte kofeina, alkohola, mastne in težke hrane. Ne nazadnje si pričnite pisati še dnevnik potenja. Na takšen način boste lahko dobro sledili, kateri so možni sprožilni dejavniki za potenje. V prihodnosti se boste zato tem izogibali.

Vzroki

Na začetku smo omenili, da je potenje v nočnem času lahko povezano tudi z našim zdravstvenim stanjem. Vzroki za potenje so lahko še duševne motnje, na primer anksioznost, nekatera zdravila, okužbe, hormonske motnje, nizek krvni sladkor, rakava obolenja, nevrološke motnje, na primer možganska kap, ne nazadnje še nekatere bolezni povsem neznane etiologije, na primer sarkoidoza.

Nočno potenje kot posledica spalne apneje

Tudi spalna apneja je lahko vzrok nočnega potenja. To je motnja, ki med počitkom lahko večkrat prekine dihanje. Pretok zraka v grlu je zaviran. To pa preprečuje potovanje zraka v pljuča. Ker se takšna zadeva lahko dogaja le v spanju, veliko ljudi niti ne ve, da se z njo sooča.

Čezmerno potenje ali hiperhidroza

Nočno potenje je povezano tudi s hiperhidrozo – to je čezmerno znojenje. Pogosto je takšen pojav posledica prevelike aktivnosti živčevja, ki ureja potenje. Izraža se zlasti na obrazu, dlaneh, pod pazduhami, kjer je tudi največ žlez lojnic. Hiperhidroza pa se lahko kaže tudi v znojenju celega telesa.

Treba pa je ob tem poudariti, da je znojenje sicer povsem normalna funkcija. Telo z znojenjem uravnava temperaturo. Je pa res, da se nekateri potijo manj, drugi bolj.

Za spalno apnejo je značilnih kar nekaj simptomov. Med najvidnejšimi so utrujenost kljub zadostni količini spanja, zbujanje z glavobolom, visok krvni sladkor in visok krvni tlak, hitro bitje srca, zbujanje kot posledica hlastanja zraka.

Najpomembneje je, da v primeru nočnega potenja uvedete nekaj sprememb. Poskrbite torej za spalni ritem, zvečer se izognite zlasti alkoholu ter kofeinu, preverite, če je okolje za spanje sploh primerno, spremenite katero od vaših navad. Za večerjo si na primer nikoli ne privoščite težke in sladke hrane. Tudi ta namreč v veliki meri lahko povzroča nočno potenje. Zagotovo pa si boste pomagali tudi s tem, če boste v svoj vsak dan vnesli kakšno fizično aktivnost.