Skoči na vsebino
Home » Miom je tvorba v maternici

Miom je tvorba v maternici

Ste bili pred kratkim pri splošnem zdravniku na sistematskem pregledu in vam je dal pregledati kri? Verjetno ste bili presenečeni, ker so vam po naključju odkrili, da imate miom, pa zanj sploh niste vedeli.

Miomi se pogosto pojavljajo. Mnogo žensk čuti težave šele, ko miom zraste in prične pritiskati na določene organe.

Kaj so miomi?

Skoraj tretjina žensk se z miomi sreča vsaj enkrat v življenju. Miomi so najpogostejša tvorba v mišični steni maternice. Lahko ležijo tik pod površino maternice, v steni ali pod sluznico maternične votline. Kljub temu, da so benigni in nenevarni, povzročajo številne težave. Miom je lahko v obliki bule, ali kepe, vozla ali pa se pojavi le kot zadebeljena maternična stena.

Z njimi se ženske najpogosteje srečujejo med 35. in 45. letom, ko so hormoni še zelo dejavni. Miomi so po velikosti zelo razlikujejo, od grahovega zrna do obsežnih tvorb s premerom tudi do 7 cm. S časom se ti lahko spreminjajo, degenerirajo, kalcinirajo ali pa se v njih nabere tekočina.

Zakaj nastane miom?

Natančni vzroki za nastanek miomov še niso popolnoma znani. Velja pa dejstvo, da sta nastanek in rast miomov povezana s hormonskim delovanjem, zato so tudi ti pogostejši v rodni dobi.

Nekatere študije so pokazale, da imajo ženske z manj spolnih odnosov, več miomov. Prav tako so tudi pogostejši pri debelejših ženskah, ker je zanje značilna visoka raven hormona estrogena.

Kakšne so težave, ki jih povzročajo miomi?

Ali bodo miomi povzročali težave, je odvisno predvsem od njihove lege in velikosti. Najpogosteje povzročajo dolge, močne in boleče menstruacije, včasih ženska celo krvavi tudi vmes. Če ima ženska močne in dolge krvavitve, je možno, da bo slabokrvna. Miom pogosto ugotovijo tudi takrat, ko se ženska v ambulanto zateče zaradi močnih in bolečih menstruacij.

Zaradi miomov ima ženska lahko občutek pritiska ali bolečine v mali medenici. Včasih ji bolečine povzročajo spolni odnosi. Miomi pritiskajo tudi na mehur in prebavila, zato ženske pogosto urinirajo ali imajo težave s prebavili. Včasih se zgodi, da neprimerna lega mioma prepreči zanositev ali povzroči prezgodnji porod. V obdobju menopavze imajo ženske zaradi miomov največkrat težave z odvajanjem vode, saj ima večina mišice medenice zelo ohlapne.

Kirurška odstranitev miomov

Miom najpogosteje ugotovijo in spremljajo z ultrazvočnim pregledom. Tu zdravnik posamezne miome izmeri in določi njihovo lego v maternici. Pogosto jih tudi otipa pri ginekološkem pregledu. Ženske z miomi morajo na vsakih šest mesecev redno hoditi na ginekološke preglede. Če ti povzročajo klinične težave in prehitro rastejo, se odločijo za kirurško zdravljenje.

Kakšna bo operacija določi kirurg, lahko se odloči za embolizacijo ali pa odstranitev z laparoskopijo. Minimalno invazivna metoda je embolizacija arterije. Pri tem postopku pod rentgenskim nadzorom in ob pomoči katetrov embolizirajo žile, ki oskrbujejo miom. S tem ga v povprečju zmanjšajo tudi do 50%. Posamezen miom na dostopnem mestu ponavadi odstranijo z laparoskopijo.

Zdravljenje

Vsem ženskam se po porodu priporočajo vaje za okrepitev mišic medeničnega dna ali kratko Keglove vaje. Te še posebno priporočajo tudi ženskam, ki imajo miom v velikosti od 3 do 4 cm. Z vajami se ohranja prožnost mišic v nožnici, prekrvavitev in oživčenje medeničnih organov. Zaradi tega ima ženska manj bolezenskih sprememb, težav z uhajanjem urina in vlažnostjo nožnice.

Včasih se po 45.letu odločijo za histerektomijo – odstranitev maternice. Največkrat so vzroki za to nenehne premočne krvavitve, slabokrvnost, močan pritisk navzdol, povešanje maternice in mehurja. Ker se v starejši dobi lahko pridružijo druge bolezni in bi bolnica poseg težje prenesla, se za takšno operacijo rajši odločijo prej.

Zdravila za zmanjšanje miomov

Na področju obravnave in zdravljenja miomov je bil v zadnjem času narejen velik korak z uvedbo ustreznih zdravil. Zdravljenje miomov se nagiba k zdravljenju simptomov, ki delujejo neposredno na miome in imajo zelo malo nezaželenih učinkov, bolnice pa jih dobro prenašajo. Novejša zdravila za zdravljenje simptomov miomov so selektivni modulatorji progesteronskih receptorjev z indicirano učinkovino, s katerimi neposredno vplivamo na gladkomišična vlakna, iz katerih je sestavljen miom.

Omenjeno zdravilo je še posebej priporočljivo za ženske, katerim operacija lahko pomeni povečano tveganje zaradi spremljajočih bolezni in posameznicam, ki so tik pred menopavzo. Vsekakor pa je potrebno, da se miom zdravi z upoštevanjem številnih dejavnikov, kot so starost ženske, željo po zanositvi in morebitne predhodne operacije zaradi miomov.