Skoči na vsebino
Home » Levkociti

Levkociti

Se tudi vam pogosto zgodi, da vas zdravnik napoti na odvzem krvi, potem pa podatke o krvni sliki ne znate brati? Krvna slika je osnovna diagnostična preiskava v medicini ali športu, ki je zdravnikom v veliko pomoč pri diagnozi ali načrtovanju treningov.

Hemogram ali osnovna krvna slika pokaže vsebnost posameznih krvnih celic, kot so eritrociti, levkociti in trombociti, ter hemoglobina v krvi. Največkrat so spremembe krvne slike prehodne narave, a lahko večja odstopanja vodijo v druge resnejše bolezni.

Levkociti so bela krvna telesca

Bele krvne celice ali levkociti imajo izjemno vlogo v našem imunskem sistemu. Njihove mejne vrednosti se gibljejo nekje od 4,0 do 10,0 x 109/L. Najpomembnejša naloga levkocitov je boj proti okužbam in obramba telesa pred virusi in bakterijami. Ločimo več vrst belih krvnih celic, a prav vse sodelujejo pri prepoznavanju vsiljivcev, ubijanju škodljivih bakterij in ustvarjanju protiteles za zaščito telesa pred izpostavljenostjo nekaterim virusom in boleznim.

Levkociti so druge najštevilčnejše krvne celice, katerih osnovna naloga je, da nas varujejo pred virusi in bakterijami. Tako kot vse ostale celice tudi levkociti nastajajo v kostnem mozgu in se tvorijo iz iste celice. Če na primer nekdo v naši bližini kihne, se nas bo verjetno v naslednjih dneh lotil prehlad, v kolikor pa naš imunski sistem deluje dobro, potem se bo temu prehladu uprl. Če pa je zaposlen z drugimi nalogami, potem je večja verjetnost, da zbolimo.

Število levkocitov

Ponavadi se takšno stanje pojavi prehodno ob okužbah, kot so angina, pljučnica, vnetje sečil in mehurja. Vrednosti levkocitov so pri bakterijskih okužbah višje kot pa pri virusnih, prav tako so visoke tudi pri kroničnih kadilcih, saj snovi v cigaretah sprožijo nastanek levkocitov.

Vzroki za pomanjkanje levkocitov so ponavadi reaktivne narave, slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa, neželeni učinki zdravil, revmatološke bolezni, virusne okužbe (HIV).Če so levkociti zelo nizki, lahko pride do resnih okužb ali celo smrti. S samo prehrano na pomanjkanje levkocitov težko vplivamo (le dodajamo železo).

Granulociti so ena izmed vrst levkocitov

Če hemogram ne pokaže dovolj kazalcev, zdravniki zahtevajo še diferencialno krvno sliko (DKS), katera pove deleže med posameznimi celicami levkocitov. Te ločimo na granulocite, monocite in limfocite. Hemogram opravi aparat, a včasih vseh celic ne prepoznajo pravilno. Zato je potreben poseben pregled pod mikroskopom in ročno diferenciranje.

Granulocitise nahajajo v celični tekočini citoplazmi in so ime dobili po značilnih granulacijah. Med levkociti predstavljajo prvo obrambno linijo pred mikrobi. Vsebujejo tri vrste, a je v telesu največ nevtrofilcev, ki uničujejo mikrobe, nekatere celice in odpadne snovi. Precej manj je v telesu eozinofilcev, katerih glavno mesto bivanja so koža in sluznice respiratornega ter prebavnega trakta. Njihova glavna vloga je obramba pred paraziti, ki vdrejo v tkiva. Najmanj pa je bazofilcev, ki se gibljejo kot amebe in so manjši od drugih granulocitov. Največjo vlogo odigrajo pri preobčutljivostnih reakcijah.

Monociti in limfociti

Monociti so naslednji predstavniki levkocitov, katerih glavna naloga je fagocitoza. Če so povišani, je to znak vnetja, okužbe, nekaterih rakavih bolezni ali tuberkuloze. Ob znižanih vrednostih pa gre lahko za bakterijske okužbe.

Limfocitiso po številčnosti lahko enačijo z granulociti. V krvi jih najdemo le kratek čas, saj od tam prehajajo v tkiva in se po nekaj urah spet vračajo v cirkulacijo. Če so vednosti limfocitov povišane, potem gre za virusne okužbe, avtoimunske bolezni, alergije ali kronične okužbe. Znižane vrednosti pa so najpogosteje posledica bolezni HIV ali obsevanja.

Kaj sami lahko storimo za dobro krvno sliko?

Vsako krvno sliko je potrebno interpretirati celostno in pri tem upoštevati vse dejavnike, ki lahko vplivajo nanjo. To so spol, rasa, starost, nagnjenost k določeni bolezni, način prehranjevanja, fizikalni, kemični in biološki učinki okolja, ciklične spremembe, telesni ustroj in rizični dejavniki, stres, telesna aktivnost, položaj telesa, čas in način odvzema krvi.

Eritrociti, levkociti in trombociti opravljajo pomembno funkcijo, zato je zelo pomembno, kako jih boste nahranili. Za dobro krvno sliko lahko sami naredimo zelo veliko s pravilno prehrano. Če je ta mešana, uravnotežene in naj bi človeku zagotovila vse esencialne snovi, potem težav s krvjo ne bi smeli imeti. Če je vaš moto zdrav življenjski duh v zdravem človeku, potem naj vas ne skrbi tudi, če krvna slika tega vedno ne pokaže.