Skoči na vsebino
Home » Kako pozdraviti boleče kurje oko

Kako pozdraviti boleče kurje oko

V toplejšem obdobju, ko se pričnemo obuvati v nekoliko bolj odprta obuvala, se lahko vidi tudi kurje oko in še druge nepravilnosti na naših stopalih. Te smo lahko v hladnejših mesecih uspešno skrivali, so nas pa kljub temu lahko kar precej motile. Nekatere pa znajo biti tudi boleče. Kurje oko je zagotovo takšno.

Za kurja očesa je značilno, da najpogosteje nastanejo na blazinicah ali pa na predelu med prsti. Ne nazadnje se lahko pojavijo tudi na peti ali pa na samem podplatu. Vzrok za nastanek tovrstne težave je lahko pretesno obuvalo. Sicer pa lahko nastane tudi zaradi nepravilne obremenitve stopal, prekomerne teže, prisilne drže. Še posebej pogosto pa se s kurjimi očesi soočajo sladkorni bolniki ter osebe z boleznimi ožilja.

Obrambni mehanizem telesa

Ste se sploh kdaj vprašali, zakaj kurje oko pravzaprav nastane. V resnici je to obrambni mehanizem našega telesa. Telo s kurjimi očesi namreč zavaruje občutljivo kožo, ki se na primer pretirano drgne ob trdo podlago.

Odstranjevanje kurjega očesa se lahko lotite kar sami. Nekaj odličnih preprostih pripravkov vam je na voljo tudi v lekarni. Dovolj učinkovito lahko pomagajo že nekateri posebni obliži, ki so namenjeni prav za odstranjevanje tovrstne nadloge. Vsebujejo namreč salicilno kislino ter učinkovito mehčajo najbolj trde plasti kurjega očesa. Z uporabo takšnih obližev kurje oko lahko izgine že v samo nekaj dnevih.

Odstranjevanje kurjih očes s pomočjo limone

Vse več pa vas je, ki prisegate predvsem na domače pripravke. Ko vas bo doletelo kurje oko, boste zato zagotovo želeli izvedeti, ali je za odstranjevanje morda na voljo kakšen dovolj učinkovit domači pripravek. Dobra novica je ta, da si lahko pri znebljanju kurjih očes lahko pomagate kar z jabolčnim kisom, limono ali pa s česnom.

Trikrat na dan raztopino jabolčnega kisa natrite na kurje oko. Kis temeljito vmasirajte v kožo, da se dovolj dobro omehča. Pri tem si lahko pomagate tudi z dnevnimi kopelmi za noge. Prav tako lahko uporabite tudi košček limone. Položite ga na prizadeto mesto. Obvežite ga z gazo ter vse skupaj pustite delovati čez noč. Enako učinkovit je lahko tudi česen. Narezanega položite na prizadeto območje ter ga prevežite z gazo. Česen je pri tem potrebno zamenjati vsaj dvakrat na dan. Nato se lahko počasi že prične odstranjevati vse zmehčane dele. Takšen postopek ponavljajte vsaj nekaj dni.

Odstranjevanje pri pedikerju

Če sami ne boste zmogli uspešno odstraniti kurjega očesa, boste morali obiskati dovolj izkušenega pedikerja, ki bo na strokoven način ter povsem pravilno odstranil to nadležno težavo. Če pa se vseskozi soočate z nastajanjem novih kurjih očes, boste morali vsekakor slej ko prej obiskati tudi zdravnika. Ta vam bo pomagal tudi pri lajšanju bolečin, prav tako vam bo kurje oko tudi kirurško odstranil.

Preprečevanje nastajanja kurjih očes

Za učinkovito preprečevanje nastajanja kurjih očes je treba najprej dovolj dobro poskrbeti za redno ter ustrezno nego stopal. To pomeni tudi to, da jih morate vsaj enkrat na teden namočiti v mlačno kopel, ki vam bo dovolj dobro zmehčala kožo.