Skoči na vsebino
Home » Hemoroidi so posledica nepravilne prehrane

Hemoroidi so posledica nepravilne prehrane

Kaj so hemoroidi dobro vedo tisti, ki imajo z njimi težave. Pogosto jim pravijo tudi zlata žila ali hemeroidi. Govorimo o razširitvah venskega ožilja ob zadnjiku. Med odvajanjem blata so vene v danki in zadnjiku izpostavljene precejšnjemu pritisku. Med napenjanjem in pritiskanjem se lahko izbočijo, zaradi česar nastanejo skupki nabreklih ven oziroma hemoroidi.

Te lahko zaradi raztegnjenosti in stanjšanja sten krvavijo, srbijo in bolijo. Danes je o tej nadležni težavi znanega veliko in v kolikor upoštevate navodila zdravnika, je življenje z njimi lahko popolnoma normalno in brez težav.

Ločimo notranje in zunanje hemoroide

Zunanji hemoroidi so običajno neboleči. Ležijo v zadnjiku, če pa med odvajanjem blata zdrknejo navzven, jih lahko vidite in otipate. V teh izbočenih hemoroidih se lahko naredijo krvni strdki, kar je lahko izredno boleče in neprijetno na pogled. Te krvne žile so vijoličaste ali modre, občasno lahko tudi krvavijo. Niso pa nevarne in se v roku enega tedna same pozdravijo. Za hujše nevzdržne bolečine se je potrebno obrniti na zdravnika, da trombozo odstrani z ambulantnim posegom.

Notranjih hemoroidov ne vidimo in otipamo, saj ležijo znotraj danke. V danki je malo bolečinskih živčnih končičev, zato ponavadi ne bolijo. Njihov edini znak je krvavitev. Lahko pa zdrknejo iz danke in se zaradi pritiskov močno povečajo. Zdrknjeni hemoroidi lahko bolijo, saj je v zadnjiku ogromno bolečinskih živčnih vlaken. Ko pritisk nanje popusti, se običajno same umaknejo v danko.

Zakaj nastanejo hemoroidi?

Ocenjujejo, da se s hemoroidi vsaj enkrat v življenju sreča polovica ljudi med 20. in 50. letom starosti. Natančen vzrok ni znan, predvidevajo, da so šibke vene pogosto podedovane. Ključno vlogo pri nastanku hemoroidov ima zagotovo prehrana in tisti, katerih je ta bogata z vlakninami, verjetno težav ne bodo imeli. Torej z ustrezno prehrano in zadostnimi tekočinami preprečimo zaprtje in posledično temu nastanek hemoroidov.

Da vene nabreknejo in postanejo občutljive za draženje, povzroči zvišan tlak v trebuhu. Največkrat so vzroki zvišanega tlaka debelost, nosečnost, dolgotrajno sedenje in stanje, bolezni jeter, napenjanje zaradi zaprtje ali driske, kihanje, bruhanje in zadrževanje diha ob napenjanju med opravljanjem težkih fizičnih del.

Diagnostika

Bolečina in krvavitev pri odvajanju sta lahko opozorilna znaka , ki ju je potrebno opredeliti z zdravniškim pregledom, saj sta lahko znak življenjsko nevarnega stanja, kot je rak debelega črevesa in danke. Če boste odšli na pregled, vam bo zdravnik najprej pretipal področje danke in si zadnjik tudi ogledal. Za pregled notranjih hemoroidov sta mu v veliko pomoč anoskop, votla in osvetljena cev, ter proktoskop, s katerima temeljito preišče danko.

Da so notranji hemoroidi potrjeni in ovržene druge resnejše bolezni, je potrebnih več preiskav. Ena od preiskav spodnjega debelega črevesa je sigmoidoskopija, za pregled celega debelega črevesja pa kolonoskopija. Pri obeh preiskavah se skozi zadnjik vstavi osvetljeno, upogljivo optično cev, ki s kontrastno rentgensko preiskavo z barijem pokaže notranjost črevesja.

Zdrava prehrana bogata z vlakninami

Vsi tisti, ki ste se že srečali s hemoroidi, dobro veste, da redko popolnoma izginejo. Lahko se pa stanje izboljša, če življenje z njimi sprejmemo in se držimo priporočil. Najpomembnejše priporočilo je zagotovo ustrezna prehrana, bogata z vlakninami, ki pomaga skoraj polovici bolnikov s hemeroidi. Največkrat predlagane so tople sedeče kopeli. Večkrat na dan po 15 minut sedite v 10 cm visoki topli vodi. Priporoča se tudi večje uživanje tekočin ter sredstva proti bolečinam.

Če se simptomi ne izboljšajo, lahko zdravnik opravi zdravljenje z injekcijo. V notranje hemoroide vbrizga snov za nastanek brazgotine, ki hemoroide zapre. Pri tem posegu je uspešnost 90%, a ni nujno, da je izboljšanje trajno. Na vsake dve ali tri leta je potreben nov poseg.

Pomoč pri hemoroidih

Pogosto zdrknjene hemoroide odstranijo tudi s prevezo z gumijastim trakom. Okoli hemoroidov se s posebnim instrumentom namesti gumijast obroček, ki zapre preskrbo s krvjo. Tako se hemoroidi skrčijo in v tednu dni tudi odpadejo. Metoda je uspešna v 75%. Hemoroidi se lahko zaprejo in zmanjšajo tudi z električno sondo, laserskim žarkom in infrardečo svetlobo. Ti postopki povzročijo opeklino na koncu hemoroida, kar povzroči zaprtje.

V najnujnejših primerih, z velikimi notranjimi hemoroidi ali izredno neprijetnimi zunanjimi, se ob splošni anesteziji opravi tudi kirurški poseg. Tu je uspešnost odstranitve kar 95%, okrevanje pa hitro. Če po posegu pacient načina življenja in prehrane ne spremeni, se hemoroidi radi ponovijo.