Skoči na vsebino
Home » Bigoreksija ali obsedenost z mišičnim telesom

Bigoreksija ali obsedenost z mišičnim telesom

Bigoreksija je vrsta motnje, ki je predvsem značilna za moške. Oseba z bigoreksijo je obsedena z mišičnim telesom. Za izgrajevanje ter ohranjanje mišične mase je pripravljena storiti prav vse. Na sploh je za takšne posameznike značilno, da se pretirano posvečajo telesni vadbi, veliko časa preživijo v fitnes centrih, trenirajo brez počitka.

Obenem razvijejo še izjemno strog sistem prehranjevanja. Posledično neredko pride tudi do motenj hranjenja. Takšna oseba prav tako zelo veliko časa preživi pred ogledalom, opušča zanimanje za druge, postaja vse manj družabna, ne opravlja službenih ter drugih obveznosti. Zaradi vsega omenjenega torej žrtvuje celo svoje zdravje.

Kaj je bigoreksija?

Vemo, da je moškost najpogosteje povezana z dobro grajenim, mišičastim telesom. Takšen ideal vsekakor narekujejo tudi mediji. Bigoreksija pa je še posebej prisotna pri moških, ki so nekoliko manj samozavestni. Sam nastanek motnje je torej v veliki meri odvisen od tega, kako določena oseba vidi samo sebe ter kako visoka je njegova samopodoba.

Zanimivo je tudi dejstvo, da ne glede na to, koliko truda vložijo v izklesanost svojega telesa in koliko je pri vsem tem tudi odrejanja, s svojim telesom prizadeta oseba ni prav nikoli zadovoljna.

Zdravljenje

Bigoreksija sama po sebi niti ni tako problematična kot pa posledice, ki ji lahko sledijo. Vzporedno z njo se namreč zelo pogosto razvijejo anksiozne motnje pa tudi depresija. Samo zdravljenje je torej usmerjeno na preoblikovanje nerealnih predstav o svojem telesu ter na povečanje samozavesti ter samozaupanja.

Kako lahko prepoznamo pojav bigoreksije

Pri sorodniku, prijatelju ali znancu lahko pojav bigoreksije opazite tako, da se je pričel zelo drugače obnašati, da je postal nenormalno pozoren na svoje telo, da na dan telovadi tudi po več ur, da se preveč časa posveča prehrani, da se je pričel odmikati od drugih oseb in ne nazadnje, da se je tudi fizično preveč spremenil.

Lahko pa rečemo, da je ozaveščenost o tej vrsti motnje pri nas zelo slaba. Ne obremenjujemo se kaj dosti z osebo, ki pretirano veliko časa preživi v fitnesu. Obenem pa je med nami pogosto prisotno še povsem napačno mnenje, da moški nikakor ne morejo imeti motenj hranjenja.

Dobro je, da osebi, pri kateri smo opazili znake bigoreksije, povemo, kaj si mislimo. Prav tako, da nam je zanjo mar in da smo ji celo pripravljeni pomagati. Skupaj z njo lahko poiščemo informacije o organizacijah, ki nudijo tovrstno pomoč.

Zdravljenje bigoreksije pod strokovnim vodstvom

Osebe, ki jih prizadene bigoreksija, tudi v primeru poškodb ter bolečin niso pripravljene prenehati z vadbo. To vsekakor lahko vodi do še trajnejših poškodb mišic. Takšne osebe navadno do svojega telesa čutijo velik odpor, zamero, zlasti zato, ker ni takšno, kot si sami želijo. Nezadovoljstvo nad svojim telesom pa lahko privede celo do depresije ter izjemne razdražljivosti. To lahko izjemno slabo vpliva na številna življenjska področja. Ne nazadnje se lahko pojavi celo misel na samomor.

Samo zdravljenje bigoreksije mora nujno potekati pod strokovnim in izkušenim vodstvom z individualno, skupinsko ali pa družinsko terapijo. Zdravljenje mora biti redno, vsak teden ter trajati najmanj eno leto.