Spletna stran uporablja piškotke za boljšo uporabniško izkušnjo in spremljanja statistike.
Z nadaljno uporabo spletne strani ali klikom na "Strinjam se", se strinjate z uporabo piškotkov. Splošni pogoji - Piškotki
Na vstopno stran
   PREDSTAVITEV       DEJAVNOSTI       KAKOVOST       POVEZAVE   
Nalezljive bolezni
Potovanja v tujino
Cepljenja
Obvestila
Dobro je vedeti
HACCP
Brošure
Informacije javnega značaja
Javna naročila
Zastopnik pacientovih pravic
Zaposlitve
Človeška trakulja

Človeška trakuljavost je zajedalska bolezen, ki jo povzročata dve vrsti trakulje: goveja ali svinjska trakulja, katerih ličinke (ikre, cisticerki) živijo v mišicah goveda oz. svinje.


Življenski ciklus trakulje

Goveja trakulja je med največjimi človeškimi trakuljami (navadno je dolga 4-5m, lahko pa tudi do 12m), odrasla svinjska trakulja je nekoliko krajša (2-3m, lahko tudi do 7m). Živi v prebavilih človeka. Trakulja ima verigo iz nekaj tisoč odrivkov, v katerih dozoreva ogromno število jajčec, ki s človeškim blatom pridejo na prosto. Če jajčeca zaužije govedo ali svinja (žival se okuži z uživanjem hrane ali vode, ki je okužena s človeškim blatom, v katerem so jajčeca trakulje), se le-ta iz prebavil živali prebijejo v kri, ki jih raznese po celem telesu. Jajčeca se zadržijo v mišicah živali, kjer se iz njih razvijejo ikre (cisticerki). Ikre so s prostim očesom nevidne, odkrije jih lahko samo veterinar pri pregledu mesa pod mikroskopom.


Znaki okužbe

Ikre govedu oz. svinji ne škodujejo. Trakulja pri človeku pa lahko povzroča najrazličnejše težave: bolečine v trebuhu, pomanjkanje teka, hujšanje, bruhanje, glavoboli, vrtoglavice,... Mnogi pa zanjo ne vedo, dokler prestrašeni ne odkrijejo odrivkov v blatu.

Če je človek okužen s svinjsko trakuljo, obstaja zanj še dodatna nevarnost: tudi sam se lahko okuži z jajčeci, ki jih izloča z blatom. V tem primeru se ikre razvijejo v njegovih mišicah (bolečine, krči v mišicah), pogosto pa tudi v možganih (vrtoglavice, težave pri hoji, božjasti podobni napadi,…) ali očeh (težave z vidom).


Kako se človek okuži?
  • Z uživanjem surovega ali premalo termično obdelanega z ikrami okuženega mesa.
  • Z uživanjem jajčec svinjske trakulje, ki so v živilih in vodi, ki so okužena z blatom človeka, ki nosi odraslo trakuljo v črevesju.
  • Z onesnaženimi rokami - prenos jajčec iz črevesja v usta.

Kako se zaščitimo pred okužbo?
  • Meso zaklane živali mora obvezno pregledati veterinar (črni zakoli so prepove- dani)!
  • Uživamo termično obdelano meso (tudi v notranjosti mora biti temperatura nad 80 st. C vsaj 30 min.) – SUROVO OZ. NAPOL SUROVO MESO JE VEDNO NEVARNO.
  • Ikre uničimo tudi z vsaj desetdnevnim zamrzovanjem mesa pri -15 st.C.
  • Higiensko odstranjevanje fekalij; vsebino greznic je prepovedano odvažati na travnik oz. njivo!
  • Zagotovimo pitno vodo v napajalnikih.
  • Zdravljenje oseb, ki so okužene s trakuljo.
  • Stroga osebna higiena, še zlasti higiena rok.Copyright © 2003 Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto
Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto, Mej vrti 5, 8000 Novo mesto
T: (07) 39 34 100, F: (07) 39 34 101, Epošta: